octombrie 22, 2024

Daune morale de 800.000 euro cerute de familia unei femei decedate într-un accident auto din Vaslui

2
În urma tragediei care a zguduit o comunitate mică dintr-o localitate din Județul Vaslui în toamna anului 2020, familia victimei de 52 de ani, decedată în urma unui accident rutier pe DN24, solicită daune morale în valoare de 800.000 euro.

Rezultatele expertizei tehnice făcute la Iași a indicat faptul că autovehiculul circula cu o viteză considerabil mai mare decât limita legală impusă pentru acel sector de drum. Nefericitul eveniment s-a produs din culpa șoferului ce nu a mai putut opri mașina în condiții de siguranță pentru pietonul angajat deja în traversarea părții carosabile. Impactul autovehiculului cu victima a fost unul foarte violent, fapt care a condus la decesul pe loc am femeii.

Specialistul în personal injury Lucian Chirica se ocupă de caz

Lucian Chirica - specialist in personal injury
sursa foto: Facebook

Lucian Chirica, specialist în personal injury, este cel ce a preluat cazul împreună cu o echipă de avocați specializați în astfel de evenimente rutiere. În acest moment se află pe rol la Judecătoria Vaslui procesul penal al șoferului vinovat de producerea accidentului. Toți cei opt membri ai familiei victimei s-au constituit ca parte civilă și sunt optimiști în șansele de reușită ale avocaților ce îi reprezintă.

Contactat de redacție pentru a ne oferi câteva detalii despre particularitatea acestui caz, Lucian Chirica ne-a declarat: ”Cazul este unul mai special deoarece victima era mama a șapte copii minori, cel mai mic având vârsta de doar trei ani la momentul accidentului. Trauma emoțională suferită de acești copii este una greu de descris, mai ales că o parte din dânșii au ajuns la locul accidentului imediat după producerea evenimentului. Am decis împreună cu familia victimei să ne constitutim ca parte civilă în procesul penal, iar cuantumul daunelor morale solicitate prin instanță către asiguratorul autovehiculului vinovat de producerea accidentului să fie unul compensatoriu în raport cu trauma suferită de familie.

La întrebarea redacției noastre cu privire la existența unui procedent al acestei sume cerute de la asiguratori prin instanță, cel puțin în Județul Vaslui, Lucian Chirica a conchis: ”Pierderea unui membru al familiei într-un mod atât de trafic și brutal cu siguranță nu poate fi niciodată compensat pecuniar la un nivel care să înlăture trauma suferită de rudele persoanei decedate. Suma cerută în cazul de față cu siguranță nu reprezintă un record. Aici vă pot da exemplul unui alt accident rutier ce a avut loc în luna Iulie 2022 în aproprierea orașului Bârlad. Accidentul respectiv s-a soldat cu patru victime, toți membri ai aceleași familii. Imaginați-vă trauma unei mame nevoită să-și înmormânteze doi copii în vârstă de trei, respectiv cinci ani, alături de tatăl și unchiul lor. Este un caz mai special în care s-au constituit ca parte civilă 21 de persoane, toți rude cu cei decedați în respectivul accident, deci și suma solicitată cu titlu de daune morale de la asigurator prin instanță va fi mult mai mare comparativ cu prezentul caz.

Accidentele rutiere, în special cele soldate cu victime, aduc în discuție necesitatea unui control mai strict asupra siguranței rutiere, dar și a responsabilității participanților la trafic. Aceste cazuri, totodată, evidențiază importanța sistemului de asigurări fără de care acordarea unor astfel de despăgubiri morale deloc neglijabile ar cădea în sarcina șoferilor vinovați de producerea accidentelor rutiere și nu de către asiguratorul la care s-a încheiat polița de asigurare.

despagubiri accidente rutiere

2 thoughts on “Daune morale de 800.000 euro cerute de familia unei femei decedate într-un accident auto din Vaslui

  1. Cere 800 de mii bine spus dar in realitate instantele acorda cam 50-100 mii daca a fost doar vina soferului. Daca s-ar da cate 800 mii ar fi toata lumea bogata la cati oameni mor zilnic pe strazi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *