decembrie 3, 2024

Cum să utilizezi eficient un invertor de sudură?

0
invertor sudură

Invertoarele de sudură sunt echipamente moderne folosite la suduri electrice, asigurând o calitate superioară a sudurilor şi o operare foarte simplă, sigură. Cu un invertor de sudură de calitate termini mai repede ce ai de făcut şi ştii că te poţi baza pe aparatură oriunde te afli, portabilitatea este de altfel principalul său avantaj.

Utilizarea eficientă a unui invertor sudură este foarte importantă, mai ales că discutăm despre un echipament extrem de util în multe domenii şi despre sudura electrică.

Invertorul de sudură, un echipament cu multiple avantaje pentru cei care îl vor folosi la sudură

Un invertor este un sistem tehnologic care are rol de reglare a tensiunii. Invertorul de sudură transformă curentul alternativ din reţea în curent continuu, curentul obţinut este reglat în aşa fel încât sudorul să poată avea un curent de sudură perfect. Pentru a permite această transformare se coboară tensiunea şi se măreşte frecvenţa şi intensitatea curentului.

Printre avantajele invertoarelor de sudură se număra designul compact, invertoarele sunt uşor de luat oriunde este nevoie de sudură electrică, greutatea este redusă faţă de soluţiile clasice, poţi să îl amplasezi şi în spaţii reduse.

Consumul de energie electrică pentru un invertor sudură este redus, poate opera şi cu un curent electric normal, dintr-o locuinţă, nu are nevoie de o priză cu un voltaj foarte mare, nu se vor folosi generatoare industriale când este vorba de sudură electrică. Sudura este mai eficientă şi mai rapidă cu un invertor de sudură, variaţiile de curent, normale în reţelele casnice, nu vor afecta deloc calitatea sudurii finale.

Puterea de ieşire de la invertoarele de sudură este controlată electronic, se poate adapta şi ajusta în funcţie de sudură şi de necesităţile punctuale. Operarea invertorului de sudură la un voltaj redus este posibilă datorită componentelor electronice moderne, adaptate pentru acest tip de aparat.

Componentele electronice sunt folosite pentru a converti curentul alternativ, eficienţa echipamentelor este de peste 80-90%, la nevoie se vor utiliza şi generatoare de mică putere pentru a putea avea acces la curent electric.

Performanţele se îmbunătăţesc faţă de invertoarele convenţionale, rezistenţa în timp este mai mare, asta pentru că există şi sisteme de protecţie împotriva şocurilor şi altor probleme ce apar în utilizarea sudurii electrice cu invertor sudură.

Arcul electric folosit la sudură este mult mai stabil decât în cazul transformatoarelor clasice, experiența utilizatorilor nu mai este atât de importantă şi siguranţă este mai mare în timpul sudurilor. Calitatea sudurii este îmbunătăţită pentru că avem un curent stabil, parametri de sudură sunt şi ei mult mai uşor de setat şi de controlat.

Utilizarea eficientă a invertoarelor de sudură

Invertoarele de sudură sunt pentru sudurile cu electrozi de sudură înveliţi, sudura MMA. Când apare arcul electric se degaja o cantitate foarte mare de căldură local, se topeşte electrodul şi piesa de bază. Cu invertoarele de sudură nu cheltuieşti nici foarte mult la început, când le cumperi, ai versatilitate garantată, poţi suda mai multe materiale, oteluri, fonta, nichel uneori, cupru sau aluminiu.

Utilizarea eficientă a invertoarelor de sudură presupune parcurgerea mai multor etape:

  • Se porneşte invertorul de sudură;
  • Se reglează butonul la valoarea dorită a curentului electric;
  • Se stabileşte intensitatea electrică în concordanţă cu tipul electrodului;
  • Se ajustează modul de sudare prin intermediul butonului de reglare a intensităţii curentului electric, acolo unde avem curent de mică intensitate şi o dimensionare mai eficientă a arcului electric este nevoie de un astfel de reglaj;
  • Verificarea sursei de alimentare cu energie electrică, să fie închisă înainte de a începe operaţiile de conectare ale invertorului de sudură. Întotdeauna ordinea de conectare va fi: cuplare cabluri de sudare, cablu de împământare, introducere ştecher în priză şi alimentare aparatură.

Întotdeauna invertorul de sudură va fi folosit eficient într-un mediu uscat, umiditatea într-un mediu umed nu va depăşi 90%, temperatura în mediul ambiant va fi de maxim +40 grade Celsius, minim -10 grade Celsius. Invertoarele nu se vor expune la soare, la ploaie, nu vei lucra cu ele în medii de lucru corozive, cu pulberi conductoare, concentraţie mare de gaz, unde avem flux de aer foarte puternic.

Orice invertor sudură are şi circuit de protecţie împotriva supratensiunii şi supraîncălzirii pentru a se evita problemele când se depăşesc limitele standard la tensiune şi temperatura maşinii.

Siguranţa în cazul utilizării invertoarelor de sudură moderne

Zonele de lucru vor fi ventilate mereu, se va asigura un spaţiu suficient de mare în jurul aparatului, nu se va suprasolicita invertorul, nu se va suda în exces. Se va preveni formarea şi disiparea sarcinilor electrice şi electrostatice prin folosirea şurubului cu marcaj de împământare din spatele carcasei invertorului.

Se va verifica starea cablurilor şi a echipamentului până să înceapă sudura efectivă, cablul de masă va fi conectat la piesa de lucru pentru un contact electric foarte bun. Înainte de a începe sudura se fixează electrodul în cleştele pentru electrozi, se reglează şi curentul de sudură în funcţie de grosimea şi de tipul materialului de sudat, de tipul electrodului.

După sudură şi folosirea invertorului de sudură se opreşte invertorul, se deconectează de la sursa de alimentare, se curăţă şi cordonul de sudură. Când umbli la invertor sudură şi încă este conectat la priză ai grijă să ai mănuşi de protecţie şi echipament de protecţie pentru a evita orice fel de accidente nedorite. Nu uita de întreţinerea periodică a invertorului şi a accesoriilor primite, folosite, pentru a avea o funcţionare optimă şi sigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *