noiembrie 23, 2024

Escala NS „Mircea” în Izmir și mult așteptatul drum spre casă

0
Escala NS „Mircea” în Izmir și mult așteptatul drum spre casă
Cu studenții militari la front pe vergi, nava-școală „Mircea” a acostat luni, 24 iulie, în portul Izmir de la Marea Egee. Ospitalitatea autorităților turce ne-a copleșit din primele momente. Am fost întâmpinați pe cheu de echipa consulară a României la Izmir, condusă de doamna consul general Mioara Ștefan, precum și de doi militari români aflați, momentan, la post, în Turcia. Unul dintre ei fiind locotenent-comandorul Florin Albici, fost ofițer secund al navei-școală „Mircea”.
Primirea din Izmir ne-a întrecut așteptările și ne-a generat tuturor un val de emoție, grație momentului oferit de fanfara municipalității din Torbalı, care a intonat acordurile imnului național al României pe timpul manevrei de acostare a navei. Aliniați la front pe bordul babord, militarii români au prezentat onorul și au fredonat versurile imnului național al României.
Ca de fiecare dată, nava-școală „Mircea” a fost primită în Turcia cu multă căldură și deschidere, atât din partea autorităților turce, cât și a publicului. Ne-a fost rezervată pentru acostare dana nr. 1, amplasată la unul din capetele bulevardului Atatürk, din Izmir. Acest fapt a facilitat accesul vizitatorilor la navă, dar a permis și echipajului să ia mai ușor pulsul celui de-al treilea cel mai mare oraș al Turciei.
Orașul Izmir, situat în sud-vestul Turciei, pe coastă Mării Egee, în golful omonim, este amplasat astăzi pe ruinele orașului antic Smirna, făcând, de-a lungul istoriei, obiectul disputei între statul turc și statul elen. Izmirul și-a menținut însă, întotdeauna, farmecul de oraș multietinic care, deși nu se remarcă, la prima vedere, prin arhitectura prea deosebită a clădirilor, dă totuși senzația unui oraș cosmopolit prin diversitatea și modernismul îmbrățișate de locuitorii săi. Turcii sunt artiști desăvârșiți ai negoțului, iar fiecare membru al echipajului și-a rezervat timp pentru a vizita bazarul din Izmir, unde să-și aplece simțurile deasupra abundenței care abia își găsește loc pe tarabele cu condimente tradiționale asiatice sau cu preparate gastronomice specifice turcești.
Echipajul fiind format predominant din tineri, aceștia n-au dus dorul spațiilor de distracție în Izmir. Centrul orașului este presărat cu terase și localuri unde fiecare și-a putut satisface pofta de döner kebap sau baclavale suculente, cu fistic. În prova navei-școală începea faleza orașului, un loc de promenadă care păstrează încă farmecul vremurilor când pe acolo aristocrații turci, greci sau armeni ieșeau seara la plimbare pentru a etala cea mai nouă modă de la Paris.
În cea de-a doua zi a staționării navei-școală „Mircea” în Izmir, am fost gazdele unei recepții organizate la bord de Consulatul General al României în această provincie. Din nou, puntea bricului „Mircea” a devenit, pentru câteva ore, un spațiu al prieteniei și al bunei înțelegeri. Din nou, atmosfera a fost animată de spectacolul de dansuri tradiționale românești, oferit de studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Penultima zi a staționării navei-școală „Mircea” în Izmir a fost rezervată unei excursii la ruinele orașului antic Efes și la Casa Adormirii Maicii Domnului, unde membrii echipajului și studenții au fost primiți de către preotul parohiei catolice, întâmplător, tot un român, părintele Roberto.
27 iulie, ora 10:00 dimineața, nava-școală „Mircea” părăsește cheul danei nr. 1 din Izmir luând cap compas… acasă. Cele patru zile de marș prin Marea Egee, Marea Marmara și Marea Neagră, precum și tranzitarea celor două strâmtori turcești Çanakkale și Strâmtoarea Istanbul au fost momente rezervate fie lucrărilor de mentenanță a navei, fie recapitulării pentru studenții militari.
La final de marș, după ce studenții au primit deja tradiționalul botez marinăresc, Zeul Neptun pare că a decis să-i mai pună la încercare pentru o ultimă dată, pe tinerii lupi de mare. La ieșirea din Marea Egee, marea s-a montat brusc, făcându-le cunoștință studenților cu o experiență pe care erau convinși că au ratat-o cu desăvârșire: răul de mare.
Din fericire pentru ei, manevra de brațare a vergilor a redus din forța ruliului provocat de marea aflată undeva la gradul 3 spre 4. Astfel, după ce o parte dintre ei au petrecut după-amiază fie sprijiniți de arborele și marioneta de la puntea centru, fie „în cart” la trombă, până la masa de seară marea s-a liniștit, iar cadeților le-a revenit buna dispoziție, astfel încât și sanitarii bordului au rămas cu stocul de medicamente contra răului de mare intact.
O experiență de departe mult mai frumoasă a fost cea a tranzitării Strâmtorii Istanbul pe timp de noapte. Nava a intrat în strâmtoare undeva la ora 18:00, pe 29 iulie, iar timp de patru ore, echipajul și cadeții au avut parte de un real spectacol oferit de frumusețea și efervescența orașului Istanbul, amplificate de fondul nocturn. În jurul orei 21:30, nava a trecut pe sub ultimul pod luminat în roșu care traversează strâmtoarea, intrând în Marea Neagră, și lăsând să se stingă în siajul său spectacolul de lumini al orașului care se întinde pe două continente.
Întâlnirea la ceas târziu în noapte cu escorta noastră, puitorul de mine și plase „Vam. Constantin Bălescu” (274), a dat și mai multă pregnanță sentimentului că suntem din ce în ce mai aproape de casă. În crepuscului zorilor ce evidențiază pe fondul mării infinite doar siluetele celor două nave românești constatăm că navigăm aproape de zona costieră a Bulgariei, în siguranță, către casă.
După programul obișnuit de dimineață, urmează curățenia generală pe navă. După masa de prânz, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” intră la cazarma 3 pentru ultimele probe ale colocviului de practică. Testarea durează circa o oră, după care, așa cum li s-a promis, cei mai iscusiți viitori marinari au șansa de a conduce un exercițiu de om la apă. Se „întrec” două echipe, una formată din studenți români și una compusă din cei zece cadeți străini. Câștigul însă este al tuturor, fiindcă experiența comună și lucrul în echipă a adus, timp de o lună, aceleași beneficii fiecăruia dintre cei 74 de cadeți, indiferent de naționalitate.
Este ultima seară la bordul navei-școală „Mircea”, iar studenții au pregătit propria lor surpriză: un spectacol la puntea centru pentru întregul echipaj care, timp de 28 de zile, a pus umărul la formarea lor ca veritabili oameni ai mării. Ce mod mai plăcut de a încheia o astfel de experiență, decât cu zâmbete largi pe fețele tuturor și aplauze al căror ecou zburdă pe întinderea mării, care pare cu adevărat infinită înghițită de negura perfectă a nopții?…
De la bordul navei-școală „Mircea” a consemnat, pentru ultima dată, Cristina Sîmbeteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *