octombrie 22, 2024

Ovații pentru Opera Națională București în Sala de Aur a Musikverein

0
Ovații pentru Opera Națională București în Sala de Aur a Musikverein

Prezentată duminică, 30 iulie, la Musikverein, Viena, capodopera „Crai Nou” scrisă de Ciprian Porumbescu s-a bucurat de un succes răsunător, încununat de aplauze în picioare preț de câteva minute, sală plină și un public cu lacrimi în ochi.

Pe scena Sălii de Aur a Filarmonicii Vieneze, considerată una dintre cele mai bune săli de concerte ale lumii, au urcat soliștii, corul și orchestra Operei Naţionale din București, sub bagheta maestrului Daniel Jinga, director al Operei Naționale, invitaţii speciali ai serii fiind solista Maria Coman și maestrul Gheorghe Zamfir.

Programul a cuprins lucrări semnate de Ciprian Porumbescu: „Crai Nou” – operetă românească, în ediție revizuită de Dan Dediu și Cristian Lolea, „Balada”, „Tatăl Nostru” și „Rapsodia Română” – în ediție revizuită de Dan Dediu și interpretată în premieră absolută. O altă premieră a fost „Doina de Jale”, compoziție a maestrului Gheorghe Zamfir.

„Rapsodia Română” în creația compozitorului Ciprian Porumbescu a fost scrisă cu 20 de ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu și este pusă la dispoziția publicului în înregistrarea vieneză de la Musikverein în premieră, în link-ul de mai jos.

Concertul a făcut parte din proiectul „Ciprian Porumbescu – leagăn de tradiție și spiritualitate românească” și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, al Ambasadei României în Austria și al Bisericii Pogorârea Sf. Duh și Sf. Ștefan cel Mare din Viena.

Ministerul Culturii adresează felicitări interpreților și artiștilor Operei Naționale București, solistei Maria Coman și maestrului Gheorghe Zamfir. Transmitem o apreciere specială pentru eforturile dirijorului și directorului ONB, domnul Daniel Jinga, care a contribuit la succesul răsunător al concertului și la promovarea culturii române la cel mai înalt nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *