iunie 25, 2024

Raluca Turcan: ”Iașul, o adevărată citadelă culturală”

0
Iașul, o adevărată citadelă culturală

La propunerea domnului președinte al CJ Costel Alexe și a domnului primar Mihai Chirica, am avut plăcerea de a vizita împreună și alte instituții de cultură aflate în coordonarea autorităților ieșene: Filarmonica de Stat „Moldova”, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, sediu al Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Muzeele sunt restaurate și prezintă vizitatorului cu fidelitate viața culturală ieșeană, folosind modalități clasice și digitale pentru a reconstitui istoria locului cu reverberații în toată viața culturală, socială și politică a României. Spațiile recreează cu eleganță atmosfera epocii regale a Iașilor și a întâlnirilor junimiste care ne aduc aminte de critica formelor fără fond, atât de necesară și acum societății noastre.

Filarmonica urmează a fi reabilitată și restaurată in integrum și se prefigurează un rezultat pe măsura valorii excepționale a instituției.

Iașul este, prin tradiție, un pol cultural și am remarcat cu mare bucurie că interesul pentru sectoarele culturale și creative este în creștere și poate fi oricând un model de urmat la nivel național.

Activitatea instituțiilor de cultură naționale și locale este una consistentă și de calitate aici, care s-a dezvoltat în pofida neajunsurilor financiare care au marcat România de-a lungul anilor.

O spun cu convingere: investițiile în patrimoniul cultural și în cultură au condus la o înflorire a orașului și au determinat autoritățile județene și locale să continue acest trend, reabilitând cele mai multe dintre clădirile de patrimoniu de mare valoare arhitecturală, istorică și urbanistică. Apreciez acest efort de dezvoltare.

Este o confirmare în plus – dacă mai era nevoie – a faptului că readucerea patrimoniul construit la condiția de demnitate este o sursă indubitabilă de creștere din toate punctele de vedere, beneficiile fiind pe o multitudine de planuri, de la urbanism, până la educație și turism, fiind cel mai sigur element al dezvoltării durabile a unei comunități.

Felicit și îi prețuiesc pe toți cei care, în pofida unor venituri modeste, aleg să își continuie munca în domeniul muzeistic și în biblioteci, sectoare unde abordarea inechităților este esențială.

Adresez mulțumiri domnului președinte al Consiliului Județean, domnul Costel Alexe și domnului primar al municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, pentru organizarea vizitei și îi încurajez să continue eforturile pentru revitalizarea patrimoniului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *